Når uhellet har vært ute og du er første person på et åsted, har du plutselig fått et stort ansvar mellom hendene. Har du kommet over en eller flere skadde personer må du ta ansvar etter beste evne, og gi livreddende førstehjelp.

Hva er førstehjelp?

Førstehjelp er den umiddelbare livreddende hjelpen vi gir til skadde og sårede mennesker og dyr. I slike situasjoner er det sekundene som teller, og det kan ta tid før ambulansepersonell eller redningsarbeidere er på stedet etter du har ringt dem. Derfor er det ytterst viktig at du gjør det du kan for å holde pasienten(e) i live i mellomtiden.

Når du kommer til et skadested må du aller først få en så god som mulig oversikt over hva som har skjedd. Ta først hensyn til egen sikkerhet, du må hjelpe deg selv før du kan hjelpe andre. Dernest må du undersøke pasienten og vurdere hvilke tiltak som skal gjøres først. Har pasienten en stor pågående blødning må denne stoppes så fort som mulig, ellers kan pasienten oppleve livstruende blodtap. Ha derfor førstehjelpsutstyret klart, en tourniquet kan stoppe blødningen.

Er pasienten våken?

Sjekk at pasienten er ved bevissthet. Snakk til vedkommende, spør om hun vet hvem hun er, hvor hun er, hvilken dato det er, etc. Slik finner du ut om hjernen hennes fungerer slik den skal. Er ikke pasienten våken, kan du prøve å klype litt i henne for å se om hun reagerer på smerte. Hvis hun ikke heller reagerer på smerte, er situasjonen livstruende.

Frie luftveier

For at pasienten skal kunne puste inn og ut, må det være fri passasje fra munn/nese og ned til lungene. Dersom det er stengsler her, er det stor sjanse for at det vil hindre luftpassasjen. Derfor må vi gi frie luftveier ved å bøye pasientens hode bakover, og dette gjør du ved å holde den ene hånden på pannen hennes, og den andre under haken. Dette er det mange som engster seg for å gjøre, fordi de er redde for å påføre/forverre eventuelle nakkeskader. Husk på at uten frie luftveier kan pasienten dø av oksygenmangel. Så nøl ikke med å frie luftveiene, men vær varsom når du gjør det.

Åndedrett

Finn ut om pasienten puster og legge merke til hvordan pulsen er. Sørg for frie luftveier mens du holder på. Legg kinnet ditt rett over pasientens munn mens du ser nedover brystkassen hennes. Bruk maksimalt 10 sekunder på å se om brystkassen hever og senker seg, og kjenner etter om hun puster. Dersom pasienten ikke puster, eller pusten ikke er regelmessig, har hun hjertestans. Da gjelder det å ringe 113, og starte hjerte- og lungeredning. Hvis hun derimot er bevisstløs men puster, skal du legge henne i stabilt sideleie.

Sjekk blodsirkulasjonen

Enten pasienten er våken eller ikke, må du sjekke blodsirkulasjonen. Hvis pasienten opplever redusert bevissthet, eller har blek, kald og/eller klam hud er dette tegn på nedsatt blodsirkulasjon. Kjenn på huden og se om huden blir blekere enn normalt når du presser med fingeren. Når du er på et redningsoppdrag og det er kaldt, er det dessuten viktig å sørge for at pasienten holder varmen. Legg derfor et varmt tøystykke under henne.

Å utføre førstehjelp er en oppgave som faller på den som er den første på skadestedet, og som ikke har blitt handlingslammet av det inntrufne. Førstehjelp er noe vi utfører for å vinne pasienten mer tid, og for å holde dem i live frem til den mer profesjonelle hjelpen kommer. Når vi befinner oss langt oppe på fjellet, eller andre steder hvor det er vanskelig for andre enn redningspersonell å finne frem, kan det ta tid før hjelpen er tilstede.

Når det har vært snøskred og vi driver med lavinesøk – førstehjelp hund – er det viktig vite hvordan vi forebygger/bekjemper hypotermi og frostskader. Da gjelder det å fjerne, eller redusere, årsaken til nedkjølingen, og forsøke å øke kjernetemperaturen ved å skifte til tørre og vindtette klær. Varm mat og drikke kan motvirke nedkjøling, men du må ikke gi dette til pasienten om hun har redusert bevissthet eller er bevisstløs.