Schæferhunden er den foretrukne rednings- og tjenestehunden blant både politi og redningsselskaper, og de er svært vanlig å skarptrene. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor, ettersom schæfere er spesielt arbeidsomme, pålitelige, sterke og ellers svært allsidige. De brukes til så mangt, både som lavinehunder og militære tjenestehunder, og også i sportssammenheng. Både redningsselskaper og politistyrker kan takke sine schæfere får å ha bidratt til å redde mange liv som har stått i fare.

Fakta om schæfer

Hunden har sin opprinnelse i Tyskland, og ble i sin tid avlet frem grunnet et ønske om å skape et realt nyttedyr for mennesker. Oppdrag vellykket, vil nok de fleste være enig om. Tidligere trodde man at schæfer var en krysning mellom collie og tysk fårehund, men nyere undersøkelser viser at molossere er schæferens nærmeste slektning. Ellers er schæferen nært beslektet med fransk bulldog og newfoundlandshund.

Eiere av schæfere vil kunne skrive under på at de ikke liker å sitte stille, og at de trenger gjøremål og utfordringer for å kunne trives som best. De er dessuten aktive, høylytte og trenger dressur. Schæfere passer godt som vakthunder, da de er svært territoriale og kan fort begynne å knurre ved synet av ubudne gjester. Ved tilstrekkelig temming utgjør de ingen fare, og de blir fort gode kompanjonger.

Her i Norge fikk vi hentet inn den første schæferhunden i år 1910, og den gikk under navnet Bella Zahne. Som navnet antyder var dette en tispe, og hun ble parret med den danske hannen Fluks, som ble importert fra Danmark senere. Disse to danner grunnstammen for mange av de norske schæferhundene vi har i dag.

Schæfer brukslinje

Schæferhunder passer perfekt som søkshunder, ettersom deres ypperlige luktesans lar dem finne mennesker som for eksempel er nedgravd mange meter under snøen. Derfor er de alfa og omega under naturkatastrofer, skred og generell ettersøkning. Ellers blir schæfere hyppig brukt i diverse sporter hvor hunder brukes, til for eksempel trekking av pulk og hundekløving. Schæfere er i så måte gode familiehunder, og kommer til god nytte ved utflukter.

Populær som redningshund

Helt siden schæferen på slutten av 1800-tallet ble avlet frem med det formålet å først og fremst komme mennesker til nytte, har den vært en favoritt blant redningsarbeidere og grupper som driver tilsvarende arbeid. Mange hunderaser kan brukes til slike formål, men mange hundeførere, oppdrettere og øvrige som arbeider med hunder har kommet frem til at schæfere er de mest lojale, lærevillige, intelligente og generelt nyttige. De har en styrke og hurtighet som få kan toppe, og er flotte, kjekke dyr.

Schæfere viser seg naturlig dyktige innenfor diverse lydighetsøvelser og apportering, og har ofte de rette personlige egenskapene som skal til for å kunne utføre de oppgavene de tross alt har blitt avlet frem for.

Menneskets beste venn

Takket være populærkultur har de fått et rettmessig rykte for å være de født politihunder, og vi så dem i sentrale roller i filmer som Terminator, I am Legend og selvfølgelig Inspector Rex-serien. Gjennom filmer og serier har schæferhunden blitt stemplet som en lojal medhjelper som til enhver tid bistår sin mester, mennesket. Dette er nok med på å gjøre at eiere føler seg trygge rundt dem, og at redningsselskaper og utrykningsenheter får en noe lettere jobb.

Vi mennesker har lett for å knytte sterke emosjonelle bånd med hunder, og schæfere er populære også som kjæledyr. De har et herlig lynne ovenfor dem de kjenner, og fordi de trenger såpass mye lufting og mosjon, passer de perfekt som trenings- og lekekamerater. Som sporhunder er de for eksempel perfekte til å leke gjemsel med, og når de skal trenes for å bli redningshunder er blant annet apport-leker ganske vanlig å ha dem med på.

For øvrig er aktivitetene og metodene som tas i bruk for å trene opp redningshunder gøyale for både hundefører og hund, og de er gode joggekompiser. Hvis hunden er menneskets beste venn, slik ordtaket lyder, er kanskje schæferhunden den aller beste for mange.